Правителството на Германия не споделя позицията на Полша, която се противопоставя на изграждането на газопровода "Северен поток" 2. Това заяви днес във Варшава германският външен министър Хайко Маас на съвместна пресконференция с полския си колега Яцек Чапутович, предаде ТАСС.

По думите на Маас Берлин не споделя опасенията на полската страна и е убеден, че "този проект няма да няма да създаде в Европа зависимост от доставките на енергия", а също не смята, че "Украйна е обект на натиск".

Чапутович подчерта, че полската позиция се различава от германската и отбеляза, че в случая има и спор между Берлин и Вашингтон.

"Представители на американската администрация твърдят, че "Северен поток" 2 е инструмент, чрез който Русия ще получи финансови средства, които ще използва за модернизация на армията и въоръжения, което заплашва сигурността на Европа и света", заяви полският топдипломат.

Той добави, че въпросният газопровод има "геополитически характер, вреден е, заплашва диверсификацията и поставя Украйна в много затруднено положение".

Проектът "Северен поток" 2 предвижда полагането по дъното на Балтийско море от Русия до Германия на две тръби с общ капацитет 55 милиарда кубични метра газ годишно. Цената трябва да е 9,5 милиарда евро, а началото на строителните работи се очаква до края на 2019 г., припомня ТАСС.