Германия не вижда необходимост от поемане на ново дългово задължение от страна на Европейския съюз, за да се справи той с енергийната криза, заяви говорител на германското правителство, след като медиен репортаж съобщи по-рано, че властите в Берлин ще подкрепят съвместно емитиране на дълг от страните членки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Финансирането на енергийната криза и преминаването към екологичен преход може да бъде финансирано чрез фонда на ЕС "Следващо поколение" (част от който е и българският Национален план за възстановяване и устойчивост - бел. р.), който бе създаден, за да подкрепи възстановяването на Общността по време на пандемията от коронавирус, добави също така говорителят.

Само една пета от одобрените налични средства по фонда са изплатени, а останалата част може да се използва за справяне с кризи и финансиране на енергийния преход. "За тази цел сега трябва бързо да се постигне споразумение с Европейския парламент, за да можем да използваме тези средства незабавно", каза още германският представител.

Вчера правителствен източник каза пред Ройтерс, че Берлин няма планове да подкрепи съвместно емитиране на дълг от ЕС. Икономическият съвет на Германия разкритикува плана, определяйки го като безотговорен на фона на текущите нива на инфлация.

Същевременно Блумбърг информира, позовавайки се на свои източници, че Германия ще промени позицията си, и ще подкрепи съвместното емитиране на дълг от ЕС, което би повишило доходността на германските държавни облигации.

"В момента сме свидетели на тревожно напускане на капитали от еврозоната, което ще набира допълнителна скорост чрез растящите дългове и произтичащото отслабване на бъдещите държавни бюджети", каза Волфганг Щайгер, генерален секретар на икономическият съвет.

Миналата седмица германският канцлер Олаф Шолц предложи на неформална среща на върха на ЕС, да се оползотворят неизползвани средства от Европейския фонд за възстановяване, създаден по време на пандемията от коронавирус, за да се справят страните с енергийната криза.