Белият дом представи днес икономическия раздел на дългоочаквания американски план за мир между Израел и палестинците, наричан от САЩ "сделката на века". Той съдържа призив за инвестиции от 50 милиарда долара за инфраструктурни проекти на Западния бряг, в Газа и съседните държави, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Белият дом съобщава за първи път детайли за плана, посочва АФП. Уточнява се, че една от целите е да се реформира палестинската икономика, която да се обвърже с икономиките на съседните страни, за да се привлекат инвестиции и да се увеличи двойно брутният вътрешен продукт за десет години.

Предложеният план за икономиката бе публикуван преди двудневната конференция, посветена на него, която ще се състои във вторник и сряда идната седмица в Бахрейн. Засега и конференцията, и планът са посрещани твърде скептично, а палестинците открито се противопоставят на американските предложения, отбелязва АП.

На конференцията в Бахрейн, наречена "Мир за просперитет", няма да бъдат официално представени нито Израел, нито палестинците. Тя ще протече в обстановка на силно напрежение в Близкия изток заради Иран. Очакванията за резултатите от нея са ограничени, тъй като няма да се обсъждат никакви политически елементи, които са решаващи за уреждане на конфликта, добавя АП.