Страните от Евразийския икономически съюз и Сърбия подписаха днес споразумение за създаване на зона за свободна търговия, съобщи ТАСС.

Споразумението бе подписано в рамките на заседанието на Евразийския междуправителствен съвет в Москва с участието на премиерите на Русия и Сърбия Дмитрий Медведев и Ана Бърнабич, както и премиерите на останалите членки на ЕАИС - Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан.

Новото търговско споразумение не само напълно хармонизира условията за търговия на Беларус, Казахстан и Русия със Сърбия, с която те вече имат двустранни договорености за свободна търговия, но и създава аналогичен режим за арменските и киргизстанските стоки, за които досега нямаше преференции за достъп до сръбския пазар, съобщи пресслужбата на руското правителство.

Постигнатите договорености съдържат икономически изгоди за страните от ЕАИС и Сърбия както в краткосрочна, така и в средносрочна перспектива във връзка с реализирането на възможностите за износ в условията на разширяване на обхвата на режима на свободна търговия.

Заместник ръководителят на руската правителствена администрация Сергей Приходко каза по-рано пред журналисти, че подписването на споразумението няма да нанесе вреди на интересите на ЕС.

В деня, когато сръбският премиер Ана Бърнабич подписа в Москва споразумение за създаване на зона за свободна търговия между Сърбия и Евразийския икономически съюз, от Брюксел официално заявиха, че Сърбия може да бъде част от споразумения с други страни и организации, докато не стане член на ЕС, предаде Танюг.

В деня, в който Сърбия влезе в ЕС, ще трябва да се оттегли от двустранните споразумения за свободна търговия, заяви говорителката на ЕС Мая Коциянчич.

Тя обясни, че не става въпрос за ново условие, а това е общо правило, което се отнася за всички страни кандидатки за членство в ЕС.