Сърбия и Международният валутен фонд (МВФ) се споразумяха за нова нефинансова и консултативна сделка, предназначена да помогне на страната да запази растежа по време на пандемията от коронавируса и след нея, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на МВФ.

Икономиката на Сърбия се е свила с 1,1 процент миналата година - по-малко, отколкото на други държави в региона, главно благодарение на сериозни политики в отговор на пандемията, каза МВФ.

"Политиките би трябвало да продължат да подкрепят живота и препитанието на хората, докато икономическото възстановяване не бъде напълно затвърдено", заяви МВФ.

Предвижда се новият Инструмент за координиране на политиката (ИКП) да действа до 2023 г. Целта му е да помогне на Сърбия да подобри бизнес средата, да укрепи върховенството на закона и да реформира държавните фирми и политиките в областта на околната среда.

Предишното подобно споразумение, което беше за срок от три години, изтече миналата година. Очаква се новото споразумение да бъде одобрено от управителния съвет на МВФ в средата на юни.