Властите в Белгия откриха всенародно допитване за мерките, които да бъдат предприети за осъществяване на енергийния преход до 2030 година. Всеки гражданин е приканен да попълни въпросник онлайн, като отговорите ще бъдат събирани до средата на юли. В края на годината властите ще предложат конкретните мерки въз основа на предложенията на гражданите.

Въпросникът се попълва за около 15 минути и е отворен за подаване на допълнителни предложения. Допитването цели да установи какво хората са готови да направят за опазване на природата и за промяна на навиците си като потребители на енергия. Властите питат гражданите какво им е необходимо, за да използват по-често обществен превоз, да обновят жилището си, така че да ползват по-малко енергия, да си купят електромобил.

Отбелязва се, че допитването съвпада с изискването на Европейската комисия всяка държава от ЕС да представи до края на годината план за енергийния преход. Сред целите на ЕК е намаляване на количествата серни окиси и развитието на повече възобновяеми енергийни източници.

Белгийските власти в последните две години предприеха несъгласувани с обществото мерки срещу замърсяването на въздуха, като най-видима бе забраната за движение на стари дизелови автомобили в градските центрове. В държавата, където два от всеки три автомобила се движи с дизелово гориво, тази мярка бе посрещната нееднозначно. Крайнодясната партия Вламс беланг, която се обяви срещу този подход, спечели неочаквана подкрепа на изборите в края на май и се превърна във втора политическа сила във Фландрия. Същевременно младежи участваха в няколко похода по улиците на големите градове с искане за по-добра защита на околната среда.

Пазарът на автомобили втора ръка в Белгия в последните месеци се срина, след като хората вече не знаят към какъв двигател да се насочат, когато трябва да сменят личното си превозно средство. Успоредно с това в медиите се появяват съобщения за опасностите от електромобилите.

В репортаж по най-гледаната френскоезична телевизия ЕрТеЕл тази седмица бе показан случай на запалил се автомобил Тесла в Антверпен, за чието изгасяване ще бъдат необходими поне няколко дни. Пожарникари свидетелстват, че подобни случаи зачестяват, а за гасенето на електромобил е необходима специална вана за забавяне и прекратяване на верижната реакция в батериите, засегнати от огъня. Пожарните служби в цялата страна се оборудват с такива вани заради постоянното повишение на броя на автомобилите на ток в Белгия.