Признаците, че световната икономика се забавя се появяват все по-често, смятат експерти. Според тях, сега сигналите ,че се намираме на крачка от поредната рецесия са много и лесно забележими. Един от тях е забавянето на световната търговия в последните три години.

През последните 10 години повечето компании в света показаха добри финансови резултати, но от известно време това вече не е така. Прогнозите за първото тримесечие на 2019 година показват, че очакванията за намаляване на печалбата от акциите на световните фондови пазари ще намалява.

Що се отнася до Европа, тук нещата изглеждат най- притеснително. Локомотивът на ЕС - Германия е на крачка от рецесия, това се признава от властите и води до отлив на инвеститори от страната. Но най-тревожни сигнали идват от Вашингтон и Пекин.

Търговската война между първите две икономики в света продължава, въпреки някои сигнали, че проблемите ще намерят решение. Намерението на Тръмп да се срещне с китайския лидер Си Цзинпин до края на февруари, когато изтича и срока за ново вдигане на американските мита за китайските стоки, изглежда е на път да бъде преосмислено.

Това е и една от причините китайската икономика да продължава да регистрира спад, потвърден вече и от официалната статистика. И щом като Германия е един от основните търговски партньори на Китай, това нанася удар и върху европейската икономика.

Забавянето на световната търговия вече се регистрира и от Baltic Dry Index. Той се намира на минимума за последните три години и е с 44% по-ниско от нивата през февруари 2018 година.

ЕС вече съкрати прогнозата си за ръст на БВТ през 2019 година до 1.3%, при очакване от 1.9% през ноември миналата година. Великобритания също очаква 1.2% ръст при предишна прогноза от 1.7%. Дори Австралия, където не е имало рецесия от години, понижи очакванията си с 0.5%.