Бедността засяга 14 милиона души във Великобритания, сред които все повече работещи, деца и пенсионери. Това се посочва в проучване на фондация "Джоузеф Раунтрий", публикувано днес и цитирано от Франс прес.

Заключението на фондацията рязко противоречи на официалните данни, които отчитат равнище на безработицата под 4 процента, най-ниското от 45 години, въпреки забавянето на икономическата активност на фона на Брекзит.

Докладът сочи, че много работници обедняват все повече, тъй като заплащането и отработените часове не са достатъчни, за да се прехранват.

Несигурните работни места са обратната страна на монетата на най-ниската безработица. Това сочи все по-честото използване на срочни трудови договори, които не гарантират почасов минимум.

Общо половината от бедните хора са от семейства на работещи спрямо 39 процента преди 20 години.

Около четири милиона деца и два милиона пенсионери живеят в бедност, което е увеличение съответно с 400 000 и 300 000 души през последните пет години.

Най-високото равнище на безработица е в Лондон, в северната и централната част на Англия, както и в Уелс. Най-ниското равнище на безработицата е в Южна Англия, Шотландия и Северна Ирландия.

Според критериите, които се вземат предвид в проучването, едно семейство се смята за бедно, ако доходите му са повече от 60 процента под средния доход на семейства от подобна категория, след като се отчете цената на недвижимите имоти.

Фондация "Джоузеф Раунтрий" призова правителството да вземе мерки, за да подобри сигурността и качеството на заетостта.

Според експертите на фондацията социалните помощи са жизненоважни в борбата срещу бедността, както и по-голямата достъпност на жилищата.

В същото време Британският съвет на профсъюзите призова властите да сложат край на временната заетост.

Правителството, което ще увеличи минималната заплата до 8,72 лири на час от април, също поставя борбата срещу бедността като свой приоритет, отбелязва АФП.