Смешни са опитите за антипазарно регулиране на цените на основни стоки, което дори в комунистическия свят не се прави. Това са наивни усилия, това отбеляза банкерът Левон Хампарцумян пред bTV по повод идеята да се регулират цените на основните храни и предложението 10 важни продукта от първа необходимост да имат таван на печалбите.

Предложението за таван на цените на 10 основни стоки дойде от ВМРО.

Ако една стока е регулирана ценово, тя или изчезва от пазара или търговецът си намира начин да компенсира, обясни той и посочи примери - Венецуела и Северна Корея.

"Ако има повишаване на заплатите, неминуемо ще има и повишаване на цените", отбеляза банкерът.

"Когато има процеси, които водят до по-високи цени и биха довели до по-високи заплати в определени сектори, това е свързано със забогатяване. Няма как да забогатеем без ценовите равнища да отиват нагоре", обясни Хампарцумян.

По думите му имаме растяща икономика от доста време, има и процеси в света, които водят до покачване на цените на енергоносителите и естествено това се отразява и в България.

Всяко увеличение на данъците трябва да бъде свързано с предоговоряне на обществения договор, заради който плащаме данъци, отбеляза Левон Хампарцумян по повод идеята за промяна на плоския данък.

"Вероятно е в един момент да има по-висока данъчна ставка. Как ще се използват данъците обаче е по-важно. Дали сме склонни да даваме пари на тези хора, които в момента ни харчат данъците - това е една голяма въпросителна. Ако ги използват за неработещи камери (разбра се, че новите пътни камери на КАТ не ловели високи скорости - б.р.) и вълнисти магистрали, просто няма да бъде най-добрият договор", коментира банкерът.