Почти 90% от фермите, които бяха поразени от африканската чума по свинете през 2019 г., вече работят. Производството на свинско месо обаче не е достигнало нивата от преди кризата. С българско свинско месо се задоволява 40% от потреблението, каза Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.

Преди пандемията от африканска чума по свинете, 70 процента от месото на пазара е било от български производители.

"След пагубната 2019 година стигнахме до 30 процента задоволяване на собствения пазар с българско месо. В момента не повече от 40 процента", коментира Хаджистоева пред БНР.

Фермите получиха европейска помощ, с която подобриха биосигурността в тях. Вирусът обаче съществува в дивата природа и в 10 области у нас още върлува заразата.

Единственият начин за справяне със заболяването е имунизацията на свинете, тъй като при него смъртността на животните достига до 100 процента, посочи Хаджистоева.