През следващите дни в Европейския съюз предстоят важни срещи, свързани с енергийното развитие на общността. Това е голям тест и за българската енергийна дипломация, защото от позицията ни по тези въпроси до голяма степен ще стане ясно дали политиците разбират понятията "енергиен суверенитет" и "национална сигурност". Това казва за 3е-news.net eнергийният експерт Борислав Боев.

Той смята, че засега индикациите са, че страната ни ще се застъпи за правото сама да определи по какъв начин и с каква технология ще изпълни целите по създаването на нискоемисионна енергетика. Това на практика означава, че ще търсим подкрепа за развитието на ядрената енергетика и газовите мощности.

3e-news.net

"Умишлено не споменавам ВЕИ, тъй като те по презумпция са "лидер" във всички стратегически документи и там указанията се изпълняват почти безпрекословно", уточнява енергийният експерт Ядрената енергетика е ключова не само за България, но и за доста страни от Източна Европа. Тя осигурява висока степен на енергийна независимост, като успоредно с това дава голям процент при нискоемисионните енергийни източници. В този ред на мисли позицията на про-ядрените страни от централна и източна Европа, не е изненадваща, защото тези държави нямат финансовата възможност да си позволят експерименти в енергетиката. А и не трябва. Именно по тази причина може да се очаква, че тъкмо страните от Централна и Източна Европа ще бъдат стожерите на ядрената енергетика и ще търсят усилено начини за нейното включване в климатичните политики на ЕС. Отстояването на тази позиция (по включването на ядрената енергетика като опция за намаляване на емисиите в електроенергетиката) изобщо няма да бъде лека задача и при всички положения ще срещне политическия отпор на традиционните опоненти на ядрената енергетика в лицето на Германия (която до края на годината председателства ЕС), както и на някои други държави в Западна Европа. Въпреки това, България не трябва да отстъпва, дори трябва да търси политически съюз, заедно с другите държави от ЦИЕ, заедно с Франция, препоръчва енергийният експрет. По неговите думи, френската подкрепа е наложителна, защото след напускането на Великобритания именно Франция остава единствената ядрена сила в рамките на ЕС, при това с най-висок дял на ядрената енергия в енергийния си микс.