За последната половин година в България животът е станал малко по-евтин и страната ни е паднала с едно място в Европа в класацията за цената на живота, която се прави от дигиталната платформа NUMBEO. Тя се изготвя на всеки 6 месеца по впечатления на посетителите на едноименния сайт за цените на наемите, на продуктите в магазините и на цените в ресторантите в съответната държава и град, съобщава в. "24 часа".

Според последния индекс, публикуван преди ден, България е на 31-о място в Европа по скъпотия, а половин година по-рано е била на 30-о място. И тогава, и сега от страните членки на Европейския съюз, по-евтин, отколкото у нас, е животът само в Румъния.

Придвижването с едно място надолу се дължи най-вече на оценката на хората за цените на хранителните стоки в магазините и на цените в ресторантите, които са намалели. Наемите се оценяват като леко поскъпнали за тези 6 месеца.

 

От 173 града в Европа, които се оценяват по същите критерии, София е поставена на 123-о място, Варна - на 136-о, и Пловдив - на 145-о място. В сравнение с половин година по-рано животът в София и Варна е поевтинял, докато в Пловдив е поскъпнал, макар и с много малко.

Най-скъпият европейски град от години насам продължава да е Базел, следван от още няколко швейцарски града. А самата Швейцария не отстъпва от първото място по скъпотия, следвана от Норвегия, Исландия, Люксембург и Дания. Челните места в класацията по градове са окупирани от населени места в тези държави. Париж и Лондон са чак на 15-о и 16-о място.

Сърбия като цяло е по-евтина за живеене от България, а в редица сръбски градове животът е по-евтин от трите български града, които са включени в класацията. Белград обаче прави изключение и животът там е почти толкова скъп, колкото и в София- тя е само с три места по-надолу в класацията. Москва е на 111-о място по скъпотия, което е доста под нивото, на което е била преди години.