България продължава да пропада в престижната класиция Doing Business-2019  на Световната банка, показват данните. Страната ни е поставена на 59-то място от 190 държави. За сравнение през миналата 2017 година паднахме от 39-та на 50-та позиция, тази година сме още с 9 места надолу.

Рейтингът се изчислява въз основа на критерии като условия за започване на бизнес, получаване на разрешителни за строителство, достъп до електроенергия, регистриране на собственост, плащане на данъци, трансгранична търговия, спазване на договори, както и достъп до кредитиране. 

Най-добре в условията за правене на бизнес в последната класация се представя Нова Зеландия, следвана от Сингапур и Дания. Топ 5 завършват Хонконг и Южна Корея. На обратния полюс са Сомалия, Венецуела и Йемен.

От държавите в Европейския съюз зад България са Гърция и Малта. Но пък сме изпреварени от останалите съседи - Румъния, Сърбия, Турция и Македония са преди нас. Страната ни се намира в компанията на Хърватска - едно място преди нас, Албания-четири места след нас и Кипър - две места преди нас.