Дейността по производството на протеин от ларви на насекоми е иновативна и щадяща околната среда, като България има шанс да е сред лидерите в света. Това каза от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Евгения Алексиева. Той бе свързан с намерение в с. Лозен, Софийско, да бъде преместена ферма за насекоми, без, по думите на депутата, проведено обществено обсъждане и без ОВОС. Алексиева припомни, че на 23 октомври м.г. е имало протест на жителите на селото срещу тези планове.

Сандов обясни, че този тип производство на протеин е залегнало в приоритетната програма за развитие на ЕС като един от най-природосъобразните методи за производство на животински протеин. Всеки един тон от такъв протеин "спасява" пет тона океанска риба, даде аргумент вицепремиерът. Протеинът е одобрен за употреба в животновъдни ферми, това е продукт от стратегическо значение, добави той.

Вицепремиерът обясни, че плановете на инвеститора в конкретния случай са за малък демонстрационен център, в който да бъде показана работеща технология. А инвеститорът е в процес на планиране на мащабно производство в друг район на страната, което трябва да стартира до около две години.

Правили сме проверки дали подобно производство предизвиква силна миризма, на този етап няма данни за подобно нещо или не съществува в протоколите от проверките, посочи Сандов. По думите му, планираният обект в Лозен е на около 800 метра от най-близките къщи, производството е в малък мащаб, инвеститорът е изпълнил всички процедури по закон. И добави, че по-скоро би помогнал за реализацията на проекта. Борислав Сандов отбеляза още, че самата производствена база е огромна сграда с голямо хале, в което има друго помещение за производството на тези ларви; предвижда се да работи само с отпадъчен материал от бирените фабрики, а не с битови, хранителни отпадъци.

Ако България иска да се развива по отношение на екологичните иновации, на нас са ни необходими такива предприятия, убеден е министърът. Той посочи, че при първото правителство на ГЕРБ са били променени изискванията за отстоянията и ще предложи на Министерството на здравеопазването да промени наредбата.