Европейският съюз трябва да изготви стратегия за борба с дезинформацията за технологията 5G или рискува фалшиви твърдения да осуетят икономическото възстановяване и дигиталните му цели. Такава позиция изразяват 15 страни членки, предаде Ройтерс.

Петнайсетте държави, сред които и България, са изброили опасенията и предложенията си в съвместно писмо до еврокомисарите за цифровите технологии Маргрете Вестагер и за вътрешния пазар Тиери Бретон, както и до заместник-председателя на ЕК с ресор "Ценности и прозрачност" Вера Йоурова.


Писмото е подписано от Австрия, България, Хърватия, Чехия, Кипър, Естония, Финландия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Словакия и Швеция.


"Ясно е, че сме свидетели на нарастваща активност на анти-5G движението в целия Европейски съюз", отбелязват тези страни и призовават ЕС да "възприеме активен, дългосрочен и системен подход" за справяне с опасенията около 5G и електромагнитните полета (electromagnetic field (EMF)).

"Ние, като държави членки, сме готови да допринесем за тази инициатива на равнище ЕС с нашия национален опит и най-добри практики за справяне с проблема с дезинформацията за 5G и EMF", гласи писмото.

Конспиративни теории, че новият коронавирус може да е свързан с безжичната технология, доведоха през последните месеци до подпалване на антени за мобилни комуникации в 10 европейски страни и нападения над работници по поддръжката.

Сега 15-те страни настояват за повече научни изследвания за рисковете за здравето на хората, предлагат кампания за повишаване на осведомеността в цяла Европа, както и широки дебати, отчитащи страховете и притесненията на противниците на 5G.

ЕС възприема 5G като стълб на своето икономическо възстановяване от пандемията от COVID-19 и технологичната си автономия. Общността се е ангажирала да осигури възможност за всичко от самоуправляващи се автомобили до дистанционна хирургия и по-автоматизирано производство, отбелязва Ройтерс.