България е сред държавите, които имат най-добри резултати в индекса "Жени, бизнес и законодателство" на Световната банка, обяви президентът на банката Кристалина Георгиева.

Само шест държави имат всичко сто точки, докато България има 93,75. Толкова точки имат Унгария, Литва и Полша.

Това, което влошава резултатът ни, е възрастта за пенсиониране, обясни Георгиева. По думите ѝ е твърде късно да се изравни възрастта за пенсиониране за мъжете и жените през 2037 г.

ългария е на първо място в Европа по жени в науката и по жени, които са студенти в IT сектора. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на форум "Жени, бизнес, законодателство 2019", организиран от Световната банка.

"Много важно е жената да се приема като равна и да не се налага да полага толкова много усилия, за да преодолява предразсъдъци. Горда съм ,че България е в челните места по индекса равноправност. Но вярвам, че е важно да променим не само законите, но преди всичко мисленето и манталитета. Не трябва да продължаваме да имаме усещане, че някои от професиите са резервирани за мъже. Гордея се, че съм втората жена външен министър в България, но много държави в Европа не са имали жени външни министри", коментира Захариева, цитирана от Агенция Фокус.

Според нея в момента от 28 държави в ЕС само четири имат за външни министри жени, а страната ни е на първо място по студенти жени в IT сектора (33%).