Започна 15-ото издание на Международната специализирана изложба "Хемус 2022" в Пловдив. 22 страни и повече от 100 компании представят продукти и услуги, като половината са български.

"България е осъществила оръжеен износ за 177 милиона евро от началото на годината. За този период са издадени разрешителни за 504 милиона евро. Това съобщи началникът на кабинета на икономическия министър Калоян Методиев на пресконференция преди откриване на изложението за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2022", което се провежда от 1 до 4 юни в Международния панаир в Пловдив и отчита ръст на изложителите.

Заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев съобщи, че ръководството на Министерството на отбраната работи върху Инвестиционен план-програма, която да бъде внесена в Народното събрание. Тя очертава перспективите в модернизацията на Въоръжените сили за 10-годишен период. "При реализацията на проектите целим пълна прозрачност във всички фази, отговорно изразходване на публичните финанси и максимално участие на български фирми, в съответствие с техните възможности", подчерта заместник-министър Георгиев.

Международното изложение "Хемус 2022" се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията. Основен организатор е фондация "Хемус - 95".

Като част от откриване на изложението два изтребителя прелетяха ниско над Пловдив, като заедно с тях на малка височина летеше и хеликоптер, развяващ българското знаме.

"Светът днес не е какъвто беше. Пандемията наруши веригата на доставки, което създаде недостиг на технологии. Успоредно с това започнатата от Русия война срещу Украйна ни показа, че модернизацията във въоръжението е без алтернатива, че сигурността означава силна армия и въоръжение", каза министърът на отбраната Драгомир Заков при откриване на изложжението, цитиран от Министерството на отбраната.

Министърът подчерта, че са нужни незабавни решения и действия, които да осигурят възможността за защита на територията на Република България и на Източния фланг на НАТО.

"Това включва и гарантиране, че българските въоръжени сили са добре оборудвани, подготвени и оперативно съвместими с нашите съюзници", каза Заков. "Трябва ясно да осъзнаем, че ние имаме нужда от отбранителна индустрия, която да е достатъчно стабилна, че да може да ни подкрепя както във време на пандемия, така и когато до нас има война", посочи той.

На въпрос на журналисти, свързан с охраната на въздушното пространство след края на участието на нидерландските Военновъздушни сили, министър Заков заяви:

"Винаги ще има кой да пази българското небе, и в момента също има, в лицето на българските Военновъздушни сили". Министър Заков уточни, че страната ни ще продължи да бъде подпомагана от съюзниците по различни начини, в рамките на НАТО. По думите му в момента текат различни операции на НАТО, които включват подкрепа по охраната на българското небе, в които не се прилага стациониране на самолети на съюзниците по български летища. Сред тях е и т. нар. Air Policing от дистанция, разясни министър Заков. Той посочи, че продължава обсъждането на различни варианти за подсилване на охраната на българското въздушно пространство със сили и средства на съюзниците.

Приветствие на изложението отправи и президентът Румен Радев.

"Хемус 2022" ще разкрие високия потенциал на българската отбранителна индустрия и наука, каза в словото си държавният глава и върховен главнокомандващ на Българската армия.

"Благодарение на срещите, които организирахме на предишните изложения между Министерството на отбраната, Министерството на икономиката и българската отбранителна индустрия, нашите въоръжени сили все повече се обръщат към нея не само за техника и въоръжение, но и за развитие на нови технологии в процеса на модернизацията", подчерта президентът.

Изложители в 15-ата международна изложба за отбрани са от 20 държави като форумът се провежда под мотото "Отбрана, антитероризъм и сигурност". Общо 99 фирми и организации, от които 39 чуждестранни и 60 български, изпълват пространството в и между трета и седма палата в панаирния град. Главното внимание на изложителите е насочено към възможностите за участие в модернизацията на Българската армия.

Чуждестранните изложители са от Индия, Румъния, САЩ, Германия, Израел, Испания, Чехия, Полша, Пакистан, Австралия, Турция, Норвегия, Франция, Литва, Сърбия, Финландия, Италия, Гърция и Белгия. Повечето от изложителите са представители на националната и международната отбранителна индустрия, научни институции, българските военни и технически университети, неправителствени организации, структури на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи и други, като броят на изложителите от чужбина надвишава този от предишното издание на изложението.