Европейският съюз има нужда от по-свободни бюджетни политики и промяна на фискалните правила, заяви бъдещият еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс.

Джентилони написа в статия в италианския в. "Соле вентикуатро оре", че правилата на ЕС за дефицита и дълга не трябва да бъдат пренебрегвани, но е необходимо да бъдат преразгледани и осъвременени.

"Време е страните, които имат фискално пространство, да го използват в цялостен контекст на не толкова ограничителни бюджетни политики", заяви той.

Джентилони, който е бивш италиански министър-председател и трябва да замени Пиер Московиси като еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси, предупреди, че предвид забавянето на икономиката на ЕС "не трябва да се пренебрегват рисковете от продължителен период на слаб растеж", а задачата за стимулиране на икономиката "не може да бъде оставена само на паричната политика".

Джентилони ще има важна роля за внимателното проучване на проектобюджета на Италия за 2020 г., който беше представен на Европейската комисия тази седмица.

Бюджетният план предвижда повишаване на структурния дефицит за следващата година с 0,1 процент от брутния вътрешен продукт, което е промяна в сравнение с поетия по-рано от Рим ангажимент за понижаването му с 0,6 на сто.