Австрийският бизнес е по-малко оптимистичен за бизнес средата у нас в сравнение с преди една година. Въпреки това 85% от австрийските компании в България биха инвестирали отново в страната ни.

Това е положителен знак, отчитат от Австрийското търговско представителство, което провежда ежегодното допитване. Представителството извежда и основните проблеми според австрийските бизнесмени - липсата на квалифицирана работна ръка, състоянието на пътната инфраструктура, тромавата администрация.

Анна Кирилова, управител на австрийска търговска компания:

"Най-трудно е намирането на хора за склада. Хора, които работят с основни умения, е трудно да се намерят. Самата позиция е не чак толкова атрактивна заради условията на труд и физическото натоварване. Имали сме случаи цели семейства да работят при нас".

Транспортът ежедневно уврежда стоката, следват рекламации и загуби за фирмата, допълва Кирилова.

Мариета Григорова от австрийска транспортна компания коментира:

"Дупките, липсата на концепция и планове за развитието на речните пътища по Дунав, доста тягостното положение на Черноморските пристанища, рухването на жп системата. Липсата на пътна инфраструктура затруднява бизнеса в Северна България. Това доведе до обезлюдяване на района".

По данни на Българската народна банка с инвестиции от повече от 4 млрд. евро Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори у нас.