Карантината заради пандемията от коронавируса струва на Австралия 4 милиарда австралийски долара (2,58 милиарда щатски долара) седмично заради блокираната икономическа дейност. Това съобщи днес министърът на държавното съкровище Джош Фрайденберг, цитиран от ДПА и БТА.

Широкомащабният икономически удар заради спада, породен от COVID-19, е повлиял на брутния вътрешен продукт (БВП), който ще се понижи значително с 10 до 15 процента до юни, заяви Фрайденберг.

Икономиката ще понесе удар от 50 милиарда долара в тримесечието, което приключва през юни, но нещата могат да се влошат, ако ограниченията за справяне с коронавируса продължат да са в сила, коментира министърът в изявление в Националния прес клуб в Канбера.

Равнището на безработицата се е понижило до 5,1 процента през февруари, но прогнозите са то да достигне до 10 процента - най-високото равнище от 26 години- в тримесечието от април до юни.

Австралия вече обеща около 320 милиарда долара икономическа помощ за справяне с кризата.

От средата на март Австралия затвори границите си и ограничи движението. Редица компании спряха работа и правителството въведе стриктни мерки за социална дистанция.

Ако тези ограничения се засилят допълнително, подобно на осемседмичната карантина в Европа, то тогава отрицателното влияние върху БВП може да се удвои до 24 процента или 120 милиарда долара през второто тримесечие, отбеляза пред медиите Фрайденберг.

Австралийското правителство ще заседава в петък, за да реши дали да облекчи ограниченията.

В Австралия са регистрирани 6850 случая на заразени и 96 смъртни случая, но през последните седмици се наблюдава значително намаляване на новозаразените.