България ще получи през периода 2021-2027 г. 11 милиарда евро финансиране от европейските фондове и това са реални пари за бизнеса и местните общности. Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който участва днес в редовното заседание на Съвета по общи въпроси на ЕС.

Европейските министри обсъдиха приноса на програмите по политиката на сближаване за възстановяването, устойчивостта, двойния преход и сближаването, се посочва в съобщение на Постоянното представителство на България в ЕС.

Пеканов постави сред най-важните въпроси за бюджета на ЕС по-ефикасното и ясно разпределение на ресурсите за по-бедните региони в страната. Кохезионната политика трябва да бъде двигател на растеж и благосъстояние за регионите, които не могат да се справят добре сами - особено за тези, които в България страдат от демографската криза, от рязко намаляване на населението, коментира вицепремиерът, цитиран в съобщението.

Кохезионната политика има дългосрочни цели и разрешава специфични проблеми на регионално и местно ниво, отбеляза вицепремиерът. Тя ни предоставя ценен опит и интегриран подход при съчетаването на различни финансови инструменти, който опит трябва да използваме и при реализацията на отделните национални планове за възстановяване и развитие, отбеляза Пеканов.

Вицепремиерът открои необходимостта от дългосрочна национална стратегия и дълбоки експертни оценки, както и от прилагането на утвърдени и успешно работещи модели, при използването на тези средства. Европейските граждани и икономика са изправени пред редица предизвикателства и затова ние трябва да отговорим с целия възможен ресурс на техните очаквания, изтъкна Атанас Пеканов.