Искаме да внесем Плана през юли, като преди това обсъдим и с обществото важните нови проекти, каза вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов в предаването "неделя 150" на Българското национално радио.

"Не изпитвам злоба или инат към бившите управляващи, нито към някой друг от политическата класа. Но ми е неприятно, че в публичното пространство у нас от години се лансират много полуистини или дори откровени лъжи. Тази атмосфера на постоянни манипулации може да помага на отделни хора, но не помага на обществото", отговори той на бившият премиер Бойко Борисов.

"Да кажем ясно - нито една страна все още не е получила парите си по Плана за възстановяване и устойчивост. Одобрени са няколко плана и в даден момент онези от тях, които първи подадоха своите планове, ще получат парите. Правителството на Бойко Борисов и "Обединени патриоти" имаше възможност да подаде техния план, за изготвянето на който имаха 9 месеца. Взеха своето политическо решение, че няма да поемат тази отговорност и това е тяхно право. Ние от своя страна, ако смятаме, че планът може да е по-добър, сме длъжни да го подобрим", коментира Пеканов.

"Не правим абсолютна ревизия, а преформулираме целите, за да могат парите да се използват ефективно.", каза Пеканов и индикира, че ще бъде включен проекта за медицински хеликоптери, за да не бъдем и занапред единствената страна в Европа без система за спасяване по въздух. А много от другите нови проекти са именно в сектори, където сме останали последни или сме абсолютно изключение.

Вицепремиерът обясни, че в последния един месец интензивно е работено с всички министерствата и ще има подобрения по около половината от проектите, заложени в Плана. "Тази седмица те ще бъдат представени на службите на Европейската комисия, след което ще имаме около 2 седмици диалог с тях, а след това, в средата на юли, ще имаме нашата версия на плана. Ще го подложим на обществено обсъждане и в края на юли той ще бъде готов да бъде внесен", обясни Пеканов.

"Промени в проектите ще бъдат възможни и след приемането, но няма да е никак лесно. Защото за първи път планирането се залага с ясни индикатори не само година по година, а в някои случаи на тримесечна база. Ние сме свикнали година след година да получаваме едни и същи препоръки от Европейските институции, но никога нищо да не променяме. Благодарим и продължаваме по старому. Дори бих казал, че ние най-много благодарим на Брюксел, че ни дава финанси. Всичко друго сякаш не е интересувало бившите управляващи. Сега обаче Брюксел казва - финанси срещу промяна. Зa съжаление констатирам, че българските институции не са подготвени за това. Просто години наред въпросът не е стоял на дневен ред. И дойде време, в което всички трябва да си дадем сметка, че ако искаме страната да просперира, трябва да сме строги със себе си, а не само да разчитаме на външен арбитър. Трябва да не правим компромиси, както при ГЕРБ, когато планираме проекти, поставяме цели, определяме стратегията, която следваме и това как се изпълняват дейностите.", коментира Пеканов.

По думите на вицепремиера, ако ние не си помогнем, няма кой да ни . Затова е крайно време на променим разбирането си за усвояване и да започнем да мислим за средствата като за инвестиция с цел подпомагане на растеж. И посочи като лош пример София, където години наред се разчита на грантове и то за сметка на другите, слаби региони в страната. И за което Брюксел постоянно ни критикува." Пет от нашите шест региона са сред най-бедните в страната, а София, която не е сред тях, развива се добре - автоматично поради факта, че е столица и тук идват най-много бизнеси, населението расте - въпреки това София продължава да взима голяма част от общия европейски ресурс за страната. Това не е устойчив и справедлив модел, защото парите по европейските програми са за кохезия или сближаване на регионите."

Пеканов напомни, че бюджетът на оперативните програми е по-голям от този по Плана и с дисциплина и целенасочени усилия много добри идеи могат да получат подкрепа по тази линия. Но отново е въпрос на проактивност и подготовка на институциите.

Пеканов коментира и твърденията на ГЕРБ, че те се справят добре с кризи с думите "Това хвалене меко казано не е на място. С пандемията България се справи по-възможно най-лошия начин. Имаме едни от най-лошите параметри за справяне с тази здравна криза в целия свят, нивата на смъртност са ужасяващи. А по време на финансовата криза, ако помните, министър Дянков заложи на фискални политики, които днес са напълно отхвърлени в Европа, защото са неработещи." И призова всички участници в политическия дебат да се основават на фактите и да проявят за важните въпроси политическа зрялост.

Трябва да правим опити обществото ни да се развива по-добре, защото не можем постоянно да се примиряваме с това да сме последни във всички класации. В този смисъл ще смятам за успех, ако дадем пример, че младите хора, които се интересуват от страната ни, могат да допринесат за по-доброто й развитие", завърши Атанас Пеканов.