Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев изрази готовност да се работи през уикенда, ако се налага да се прави актуализацията на бюджета и да се изплащат пенсиите на хората. 

Преди откриването на Софийския икономически форум той коментира пред журналисти: "От съвестта на шест човека зависи дали правителството ще бъде подкрепено. Нека да видим какво ще стане на вота, след това има време за реакция. Законодателната програма е направена без да се работи събота и неделя, ако се наложи, ще работим допълнително", ангажира се вицепремиерът. 

"Доколкото в момента върви процедура по приемане на бюджета, след като бъдат разгледани всички предложения от Комисията по бюджет в Народното събрание, те ще бъдат остойностен от финансовото министерство. След което ще работим с колегите в бюджетната комисия, разумните предложения ще бъдат приети, а не толкова разумните по възможност ще бъдат отхвърлени", категоричен е Василев.

А на Софийския икономически форум той призова за общи действия в Европа, с които да се избегне хуманитарна криза заради зърното. Според него целият износ на Европа трябва да бъде контролиран "и не да отива при тези, които дадат най-висока цена, а при тези, които имат най-голяма нужда от зърно". 

По думите му това съвместно действие "не се предприема лесно, не защото Европа няма инструментите, а защото трябва да започне да мисли стратегически". "Ще отнеме няколко месеца подобни неща да се осмислят като действия. Ако не предприемем обаче това съвместно действие, ние няма да се справим с тази икономическа война, която се води срещу нас. В България сме на фронтовата линия на тази икономическа война", добави Василев. 

За участие в събитието са поканени президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков, който обаче е заявил, че няма да присъства. Форумът се организира от Делфийския икономически форум и Центъра за либерални стратегии.