Аржентина проявява интерес към закупуване на българско розово масло за козметичната и фармацевтичната си индустрия. Това е станало ясно по време на среща между служебния министър на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков и извънредния и пълномощен посланик на Аржентина Алфредо Атанасоф, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.

"Гордеем се с високото качество на розовото ни масло и търсим външни пазари за реализацията му. Ще се радвам, ако успеем съвместно да подпомогнем розопроизводителите и преработвателите в страната", е заявил земеделският министър Христо Бозуков.

По думите му и други страни са започнали производство на розово масло, но използват нашето като подобрител за качеството.

От страна на Аржентина е било поискано сътрудничество за създаването на сдружения между български земеделски стопани и аржентински производители на селскостопанска техника.

"Страната ни развива технология за директна сеитба. 39% от съоръженията в България са аржентинско производство", е казал Алфредо Атанасоф.

Той е обяснил, че на тазгодишното изложение "БАТА АГРО" в Стара Загора са били представени шест аржентински щанда.

Според него се наблюдава добро присъствие на вносителите на селскостопански машини на нашия пазар.

"Вярвам, че по този начин България може да повиши значително нивата на продукцията си", е допълнил аржентинският посланик.

По време на срещата, заместник-министър Георги Събев е подчертал интереса на Селскостопанска академия и научните институти в нейната структура за установяване на контакт с Националния институт за селскостопански технологии (INTA) в Аржентина за осъществяване на сътрудничество и съвместна работа.

"Климатичните условия на двете страни са сходни, така че можем обменим опит и добри практики", е допълнил той.

В рамките на разговора е била обсъдена и темата за обмен на опит между български и аржентински специалисти в областта на противоградовата защита.

Аржентина има дългогодишен опит в използването на самолети и генератори за борба с градушките, а към момента двама аржентински специалиста участват в пилотния проект за самолетен способ и обучават български пилоти, се посочва в съобщението.