Стоманодобивният гигант АрселорМитал (ArcelorMittal) ще спре временно дейност в завода си в полския град Краков заради отслабване на търсенето, се посочва в комюнике на компанията, публикувано днес и цитирано от ДПА.

Временното спиране на операциите в доменната пещ и стоманолеярните цехове с производствен капацитет 1,6 милиона тона годишно ще започне на 23 ноември, съобщи компанията.

"Тъй като ситуацията на пазара на стомана продължава да се влошава и перспективата остава мрачна, ние за съжаление нямахме друг избор освен временно да спрем работата на доменната пещ в Краков", коментира главният изпълнителен директор на АрселорМитал Герт Фербек.

Стоманодобивният гигант управлява три доменни пещи в Полша: една в Краков и две в Домброва Гурнича.

"Производството, особено в автомобилната индустрия, се представя лошо, свивайки се в много европейски страни - в Германия производството на леки автомобили се е понижило с 11 процента", каза Фербек. "Това свиване на пазара и световният свръхкапацитет оказват допълнителен натиск върху цените на крайните стоки", добави той.

АрселорМитал оценява на 400 милиона тона свръхкапацитета на световния пазар на стоманена продукция.

Компанията планира да възстанови дейността в Краков, след като пазарната ситуация се подобри. Операциите в доменната пещ бяха спрени за девет месеца през 2010-2011 година.

АрселорМитал не планира да освобождава своите около 800 служители в завода в Краков. Някои от тях ще се занимават с работа по поддръжката, а други ще бъдат преместени в други заводи или ще им бъде предложена по-ниска "временна" заплата, цитира думите на директора Полската агенция по печата.