Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ спира изграждането на 4 мостови съоръжения в участък 2 от автомагистрала "Хемус", на които е установено, че се работи без технически проект. Най-голямото от тях е с дължина около 1000 метра, съобщиха от АПИ.

При направена проверка е констатирано, че на 26 май 2021 г. на Експертен технико-икономически съвет в АПИ представеният от изпълнителя проект е отхвърлен и е изискано изработването на нов проект. Въпреки това работата по изграждането на 4-те мостови съоръжения е продължила без технически проект, което е в категорично противоречие с нормативната уредба и строителните практики.

Продължава работата на останалите съоръжения и по трасето на участък 2, който е от пътен възел "Дерманци" до връзката с пътя Радювене - Катунец, включително и п. в. "Каленик" (от км 103+060 до км 122+260), на територията на област Ловеч. Очаква се строителните работи на четирите мостови съоръжения да бъде подновена след около 2 месеца, когато трябва да бъдат готови техническите проекти на четирите съоръжения.

Участък 2 е с дължина 19,2 км. В отсечката са предвидени два пътни възела - п. в. "Угърчин" - при пресичането с пътя Угърчин - Ловеч, и п. в. "Каленик" - при пресичането с пътя Беглеж - Катунец, съоръжение на р. Каменица, 9 виадукта, надлез и подлез при пътен възел "Угърчин", селскостопански подлези и надлези, площадка за отдих и т. н.