Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще поддържа системите за генериране и продажба на електронни винетки и маршрутни карти и ще организира разпространяването и поддръжката на бордови устройства, отговарящи на съответните технически изисквания за целите на тол таксуването.

Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата, публикуван за обществено обсъждане, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Чрез предложените от МРРБ промени подзаконовият нормативен акт ще бъде приведен в съответствие с последното изменение на Закона за пътищата.

Агенция "Пътна инфраструктура" ще осъществява всички дейности по техническата и софтуерна поддръжка на компонентите на Електронната система за събиране на пътни такси - електронни винетки и тол такси, ще управлява процесите и контролира правилното отчитане на дължимите такси и събирането им.

Смесената електронна система влиза в сила от 1 януари 2019 г., когато хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни винетки за леки автомобили, като цените им няма да бъдат променени. Такива ще плащат и превозните средства с тегло над 3,5 т до 16 август 2019 г., след което те ще плащат само тол такса. От следващата година водачите на леки автомобили, на които им се налага да пътуват рядко, ще могат да плащат и уикенд винетка, която ще важи за периода от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя и ще бъде с цена 10 лв.

С постановлението се отменят разпоредбите, касаещи издаването на хартиени винетни стикери.

Проектът за изменение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата може да бъде намерен на интернет страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция "Пътна инфраструктура", както и в Портала за обществени консултации.