Недостигът на финансов ресурс за текущи ремонти по републиканските пътища е заради възложената в много по-голям обем работа, отколкото е предвиденият за тази година бюджет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството след като ресорният министър Виолета Комитова обсъди със зам.-министър Тодор Анастасов и членовете на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" и с новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД възможности за осигуряване на средства за разплащания за пътни обекти, които са в процес на изпълнение.

Изпълнителният директор на "Автомагистрали" ЕАД инж. Валентин Вълков сигнализира, че, заради раздаваните от предишното ръководство средства, финансовият ресурс на държавната компания е на своя минимум. Освен строителството на нови пътни участъци, дружеството изпълнява текущи ремонти по републиканската пътна мрежа, възложени от АПИ след обществени поръчки, като използва и подизпълнители. От предишното ръководство към контрагенти по такива договори, например, са разплатени 19 млн. лв., без обаче да има одобрение от страна на АПИ.

Министър Комитова подчерта, че плащания за изпълнена дейност ще бъдат правени след проверка на количеството работа и нейното качество.

Смятаме да предизвикаме техническа експертиза от Университета по архитектура, строителство и геодезия, която да определи дали промяната в проекта за участък от магистрала "Хемус", която предвижда вместо тунел да бъде изградена траншея, е целесъобразна, информира председателят на УС на АПИ Апостол Минчев.

По време на срещата бяха обсъдени също слабости в работата на тол системата и възможности за нейното оптимизиране.