Турция е поискала от над 100 компании обяснение заради прекомерно увеличение на цените на някои стоки, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналата седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган призова турците да съобщават за необичайни увеличения на цените в магазините, като заяви, че отговорност на правителството е да направи инвентаризация, ако е необходимо.

Министерството на търговията съобщи днес, че е поискало обяснение от 114 компании заради увеличения на цените, след като е проверило 69 000 продукта в близо 4000 компании. Министерството посочи, че няма за цел да се меси на свободния пазар, а да предотврати неоснователно поскъпване. От ведомството не дадоха информация за компаниите или продуктите, чиито цени са преценени като прекомерно увеличени.

Със задълбочаването на валутната криза в Турция през август, правителството забрани на компаниите да налагат произволни увеличения на цените, ако те не са повлияни от нарастване на производствените разходи или от обменния курс, припомня Ройтерс.

Турската лира загуби над 40 процента от стойността си спрямо долара от началото на годината главно заради дипломатическия скандал и търговски спор със САЩ.

Министърът на финансите Берат Албайрак, който е зет на Ердоган, ще представи утре мерки за борба с инфлацията, след като данни на Турския статистически институт показаха, че годишната инфлация е скочила до близо 25 процента през септември. Покачването на инфлацията до 24,52 на сто на годишна база достигна до най-високото си ниво от края на 2003 г.

Същевременно турската верига за облекло Бойнер груп обяви 10-процентно намаление на изделията на над 30 свързани с нея марки в помощ на борбата с инфлацията. В бъдеще намаленията ще станат още по-големи, съобщи компанията.