Ще бъдем безкомпромисни, ако се установи, че наематели и концесионери на плажове не спазват стриктно изискването за 50 процента свободна зона. При съмнение ще се правят геодезически заснемания на място и при нарушения договорите може да бъдат прекратени. Това е обявила министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с представители на туристическия бранш в Обзор, съобщи министерството.

Около 30 договора със стопани на плажове са прекратени през последните 2 години заради открити системни нарушения, като само през 2018 г. са събрани 480 000 лв. от неустойки, е казала министърът и е призовала при съмнения за нередности на плажа да се пращат сигнали на създадения от ведомството и посочен на сайта имейл адрес.

При оценката на кандидатите за концесионер сериозно значение оказва цената, на която ще се предлагат чадъри и шезлонги на плажа. Целта е да се постигне максимално ниска цена за плажните съоръжения, но тя не може да се определя административно, а чрез пазарни механизми и в конкуренция.

Мобилните екипи за проверка на морските плажове са на терен още от януари, от 1 юни проверките ще са интензивни и повсеместни. Ще има и изнесени приемни по Черноморието на Министерството на туризма, които да спомогнат за успешното протичане на сезона.

Пред бранша в Обзор министърът е уточнила, че се работи активно за популяризирането и утвърждаването на националните курорти като конгресни центрове. Целта е и в месеците извън активните сезони да се ползва богатата материална база. Конгресният туризъм успешно се комбинира с морския, културно-историческия, СПА и фестивалния туризъм. Това ще е сред основните акценти на Международната конференция за устойчиви инвестиции в туризма, която предстои в края на май в "Слънчев бряг", е казала Ангелкова.

Обзор като морски курорт дава сериозен принос за развитието на туризма в област Бургас. През миналата година в областта са направени общо над 9,7 млн. нощувки в местата за настаняване с поне 10 легла, което е около 3 на сто ръст спрямо 2017 г. Приходите от тези нощувки възлизат на общо над 511 млн. лв., което е около 8 на сто увеличение.

По отношение на предстоящия летен сезон министърът е заявила, че към момента се наблюдава 1 процент намаление на планираните полети до Летище "Бургас". Очаквам, че през идните месеци ще постигнем резултатите от миналата година, тъй като предварителните данни сочат, че има много голям ръст в ранните записвания от Украйна, Франция, Великобритания, Чехия и Полша, е казала министърът. И е уточнила, че с цел привличане на повече организирани туристи от целевите ни пазари и повече чартърни полети към морските летища и през "крилата" на сезона, се разработва анализ, който да покаже какви допълнителни мерки да се предприемат.

На срещата е била повдигната и темата за детските лагери, с които Обзор е известен от години. "За децата трябва да предложим най-доброто, да гарантираме здравето и безпроблемното им пребиваване, както и качествена почивка с достатъчно спорт, развлечения, фестивални и други културни събития", е коментирала министър Ангелкова. В момента се обсъжда специална наредба за детските лагери, с помощта на която по-лесно да се сключват договори с руските региони и те директно да пращат децата си на почивка у нас.

Ангелкова е поздравила Обзор за дейността в областта на туризма и е благодарила, че са се включили в предстоящата инициатива "Денят за Вас", която предвижда в един ден от летните месеци общините по Черноморието да обявят вход свободен за всичките си музеи и културно-исторически забележителности, и така да привлекат допълнително гости от страната и чужбина. Тази инициатива е част от кампанията на министерството "Естествено в България - 2019 г. на вътрешния туризъм".