По информация от летищата във Варна и в Бургас засега няма анулирани чартъри за българското Черноморие след 15 юни. Това съобщи в Бургас министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с кметове и представители на туристическия бранш.

"Това, което сме го предвидили като сценарии, ако епидемичната обстановка го позволи, е че се готвим да имаме туристически сезон от 1 юли с посрещане на чуждестранни туристи. При стриктно спазване на мерките сезонът може да започне и по-рано", обяви тя.

" В момента имаме възможност на двустранна основа, на база еднаквата епидемиологична обстановка да обсъдим възможността за поетапно отваряне на границите. Стартирали сме разговори с нашите съседни страни, както и с Германия, Полша, Чехия, Словакия, скандинавските страни. С всички страни, които са важни за нас, водим разговори от началото на тази тежка обстановка. Основният принцип е да няма дискриминация, да има координарни единни действия и те да важат еднакво за гражданите от тези страни. Надявам се, окогато говорим за съседните ни страни, да имаме яснота и да стартираме с туристи, които с автомобилен транспорт ще ни посетят", каза още тя.