Разработват се указания към концесионерите и всички оператори на туристически услуги, за да имаме максимална подготовка за късен летен сезон. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ.

"Изтичащите договори за плажовете към момента са 54 по цялото Черноморие. Толкова процедури трябва да приключим. Стартирали са 38 процедури за концесии и 17 търгове за наем по плажовете. Предстои да изтекат още 17 договора до края на годината. Разработваме електронно приложение, с което туристите могат да проверят къде има шезлонги и чадъри, какво е отстоянието между тях, какви са санитарно-хигиенните изисквания, които трябва да се спазват. На финала сме на разработката на това приложение и ако имаме късен летен сезон, това ще бъде едно от изискванията с оглед минимизиране на риска от втора вълна на коронавирус", посочи Ангелкова.

"Има липса на кадри в целия сектор на туризма, включително на спасители. Това винаги е била една доста дискусионна тема. С БЧК разработихме предложение за промяна в наредбата по отношение на плажовете, които се намират извън националните курорти, отстоянието на спасителния пост да бъде на 150 метра, както е в момента, а в националните курорти да си остане на 100 метра", обясни тя.

"Много е сложно в момента да се правят прогнози. Разработваме различни варианти в зависимост от това как ще се развиват нещата, за да имаме готовност за реакция", добави министърът на туризма.

"Разработват се указания и препоръки към концесионерите, наемателите, хотелиерите, туроператорите, ресторантьорите и всички оператори на туристически услуги. Дай боже, ако имаме късен летен сезон, да имаме максимална подготовка по отношение на посрещането на туристите и тяхното здравословно състояние" допълни Ангелкова.

По повод неосъществените пътувания заради коронавируса и направените вече резервации за летния сезон, тя посочи: "Към момента няма отменени резервации от 15 юни нататък. За периода от 13 март насам удължихме срока до 13 юни, за да дадем глътка въздух и на операторите. Няма виновни в тази ситуация. В туризма винаги предварително се заплащат услугите и когато не се реализира пътуването, има нереализирани очаквания и от двете страни. Препоръчваме винаги варианта за ваучер, ако има такава възможност, като съгласно Директивата, ще има и възможност за възстановяване на сумата", заяви министърът.

"Надявам се всеки да влезе в положението, защото тази криза е за всички. Продължаваме усилията в разработването и предлагането на различни мерки, които да подпомагат българската икономика. До дни очакваме да се обяви конкретната грантова помощ по ОП "Иновации и конкурентоспособност". Очакваме финалните цифри, но и не можем да очакваме прекалено много. Вицепремиерът Томислав Дончев предложи да се пренасочат 800 млн. от оперативните програми към борбата с коронавируса. Фондът на фондовете също ще предложат конкретни мерки", добави Ангелкова.