Здравният министър Кирил Ананиев отмени издадената заповед, с която временно беше забранено влизането и преминаването през територията на България на тежкотоварни автомобили, пътуващи за Република Турция и пристигащи от определени държави, съобщиха от здравното министерство.

Новината потвърди и директорът на Гранична полиция на брифинга на Националния щаб за борба с коронавируса. "Към момента има 1200 камиона в процес на изчакване за преминаване само през пункта "Капитан Андреево". Заповедта е отменена, тъй като се водят преговори между вътрешните министри на България и Турция", каза той.

По-рано днес здравният министър издаде заповед, с която наложи временна забрана на транзитните тирове за Турция, минаващи през страната ни, като тя влизаше в сила от днес.

Съобщението от МЗ за последвалата отмяна на заповедта е лаконично и не обяснява основанията за отмяна на забраната, но от транспортния бранш веднага прогнозираха падането й, защото Турция веднага ще реагира.

"Сигурен съм, че първо Турция ще реагира много остро. Има стотици камиони, които са натоварени и пътуват към Турция. Ние реално ги оставяме без стоки", коментира изпълнителният директор на Съюза на българските превозвачи Йордан Арабаджиев пред Glas.bg по повод забраната за тирове.

"Ние имаме стотици камиони, които в момента са на 50-километровата опашка за Турция и още над 1000, които пътуват. Това означава, че тези камиони ще бъдат спрени на Калотина или Видин", обясни още Йордан Арабаджиев и прогнозира, че само за 24 часа на границите със Сърбия и Румъния ще се струпат над 500 камиона, което означава буквално блокиране на границите.

А иначе опашката от камиони за преминаване през КГПП Капитан Андреево продължава да е километрична. Осигурени са вече хранителни и санитарно-хигиенни пакети на чакащите шофьори.