Министерствата на труда и на търговията на САЩ оповестиха данните за ноември за броя молби за помощи при безработица, за потребителските разходи, поръките за дълготрайни стоки. Това стана само ден, след като стана ясно, че президентът Доналд Тръмп може да не подпише стимулиращия пакет от 900 милиарда долара в помощ на домакинствата и компаниите в условията на ковидкризата.

Броят на американците, подали молби за помощи при безработица миналата седмица, е намалял с 89 000, но остава на все още високото равнище от 803 000, предаде Асошиейтед прес. Данните показват, че пазарът на труда остава под натиск девет месеца, след като пандемията от коронавирус потопи икономиката на САЩ в рецесия и доведе до милиони съкращения на работни места.

Данните на министерството на труда показват, че много работодатели продължават да съкращават със затягането на ограниченията за бизнеса, а много потребители са принудени да си стоят у дома. Преди пандемията обичайният седмичен брой на новите молби беше около 225 000, седмица преди да скочат до 6,9 милиона в началото на пролетта, когато усилията за спиране на заразата покосиха икономиката. Оттогава този брой намалява, но остава на исторически високи равнища.

Общият брой на хората, получаващи традиционните държавни помощи за безработица, е намалял до 5,3 милиона през седмицата до 12 декември. В началото на май показателят скочи до близо 23 милиона.

Стабилният спад оттогава означава, че някои безработни американци са намерили работа, но и че някои вече са изчерпали държавните помощи, които обикновено са за шест месеца.

Сега милиони американци повече получават чекове по две федерални програми, създадени през март с цел смекчаване на ефекта от пандемията. Тези програми трябваше да изтекат в деня след Коледа. В понеделник Конгресът гласува да ги продължи като част от спасителен пакет за 900 милиарда долара.

Във вторник вечерта обаче президентът Доналд Тръмп внезапно породи съмнения за тази помощ и за други федерални средства, критикувайки спасителния пакет на Конгреса че е неадекватен и намеквайки, че може да не го ратифицира (Стойността на предвидените чекове е 600 долара на човек с годишни доходи до 75 000 долара, но президентът настоя за 2000 долара.)

На този фон данните на министерството на търговията показват, че потребителските разходи в САЩ са намалели през ноември с 0,4 на сто, което е първото понижение от април.

През октомври показателят нарасна с 0,3 на сто, най-голямото покачване от май.

През април, по време на първите ограничителни мерки срещу заразата, потребителските разходи в САЩ спаднаха с 12,7 на сто.

Личните доходи на хората са намалели с 1,1 на сто през ноември, което е трети спад за последните четири месеца, с изтичането на различни правителствени програми.

Инфлацията, измервана с предпочитания от Управлението за федерален резерв (УФР) метод, е нараснала със скромните 1,1 на сто през ноември, доста под целевите 2 процента на американската централна банка.

Поръчките за дълготрайни стоки в САЩ са се увеличили с 0,9 на сто през ноември, като ключовата категория, отразяваща инвестиционните планове на бизнеса, също отчита растеж, предаде Асошиейтед прес, като се позова на данните на министерството на търговията.

През октомври поръчките за стоки, които се очаква да се използват най-малко три години, нараснаха уверено с 3,8 на сто.

Ключовата категория, отразяваща инвестиционните разходи на бизнеса, се е увеличила с умерените 0,4 на сто през ноември след много по-солидния растеж от 3,6 на сто през октомври и 3,9 на сто през септември.

Покачването на показателя през ноември включва увеличение от 3,4 на сто на търсенето на автомобили и авточасти, последвало спада с 2,5 на сто през октомври.

Анализаторите се опасяват, че инвестициите може да започнат да отслабват, ако разрастването на коронавируса ограничи търсенето.