Министърът на земеделието на САЩ Сони Пърдю взе щипките за барбекю, за да предаде посланието си към Япония: купувайте повече американско говеждо месо, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Пърдю заяви днес, че като водещ консуматор на американско говеждо месо Япония би трябвало да се отнася справедливо към САЩ. Той каза, че се надява президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на Япония Шиндзо Абе да сключат търговско споразумение при посещението на Тръмп в азиатската страна по-късно този месец, но призна, че ще е необходимо повече време.

"Казваме - отнасяйте се с нас като като основен потребител по начина, по който ние се се отнасяме към японските продукти от много години". Това заяви Пърдю пред репортери, след като сготви говеждо и свинско месо на покрива на токийски мол, като използва рецептата на семейството си за сос за барбекю.

Пърдю изрази нетърпение по повод напредъка на търговските разговори между двете страни, които продължават повече от 2 години.

"От моя перспектива и на фермерите в Америка, аз бих предпочел споразумението вече да сключено, но реалността е, че тези неща искат време", заяви американският земеделски министър.

"Нищо не се е случило", добави той. "Време е да продължим с преговорите".

Японските ограничения за внос на месо и други земеделски продукти са постоянен проблем със САЩ.

Администрацията на Тръмп се безпокои, че Япония ще купува повече от други страни, които са подписали търговски споразумения с Япония през последните години като Австралия и Европа.

Япония, която е страна със 126 милиона жители, е четвъртият най-голям пазар за американски земеделски продукти.

Пърдю, който посети Япония в събота и неделя за срещата на министрите на земеделието на индустриалните страни от Г- 20, не даде подробности за времето, предполагаемото намаление на митата или продуктовите сектори. Той заяви, че тези въпроси трябва да бъдат уточнени от преговарящите за търговското споразумение.