Американската икономика е нараснала с незначителен темп през септември и октомври въпреки засилващото се търговско напрежение и по-слабия световен растеж , затруднили производството, както и неблагоприятното време, засегнало фермерите. Това се сочи изследване на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.

В последната си оценка за бизнес условията в страната УФР отбелязва, че "постоянното търговско напрежение и по-бавният световен растеж" са оказали отрицателно влияние върху американската икономика.

Проучването, известно като "Бежова книга", ще бъде използвано от УФР на заседанието му на 29-30 октомври, за да се вземе решение дали да се понижат лихвата за трети път през тази година.

Финансовите пазари очакват още едно понижение на лихвата, тъй като централната банка се опитва да защити икономическия растеж от неблагоприятните последици от търговската война между двете най-големи световни икономики - САЩ и Китай.

Резултатите от проучването най-вероятно ще бъдат цитирани от хората, които определят паричната политика на УФР. Според тях централната банка трябва отново да понижи лихвата заради нарастващите рискове, които биха могли да спрат продължаващото вече 11-а година най-дълго възстановяване на американската икономика.

Главният икономист в Пи Ен Си файненшъл сървисис груп (PNC Financial Services Group) Гюс Фаухер каза, че ако се прави заключение от акцентите от "Бежовата книга" върху слабите области , той очаква УФР отново да понижи лихвата през октомври.

В доклада, съставен въз основата на информацията, събрана от 12-те регионални банки на УФР, се отбелязва, че бизнес партньорите на банките все още очакват икономическата експанзия да продължи, но голяма част от тях са понижили прогнозите си за растежа през следващите от шест до 12 месеца.

Според доклада има разлика в икономическите условия в отделните райони на САЩ. Очакванията в южните и западни щати като цяло са по-оптимистични от районите в Средния Запад и Големите равнини.

Тази разлика вероятно се дължи на тежките времена, през които преминават много фермери. Те са хванати в капана на по-високите мита върху вноса на китайски стоки за милиарди долари, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп, и ответните китайски мита, които пък доведоха до анулиране на покупки на американски селскостопански стоки, включително и соя. Тази мярка бе опит на Пекин да засегне ключови избирателни райони за Тръмп, отбелязва АП.

Според доклада първоначалното влияние от стачката на служителите на автомобилостроителя Дженерал мотърс (General Motors) е било ограничено. Продажбите на автомобили през периода на проучването са били стабилни, сочи проучването.