Платформата на американската енергийна компания Exxon Mobil е започнала сондажи в участъка "Делфини" в блок 10 в Източното Средиземноморие. Новината за началото на сондажа бе потвърдена тази сутрин след срещата между енергийния министър на Кипър Йоргос Лакотрипис и помощник-държавния секретар на САЩ по енергийните ресурси Франсис Фанън. Това каза Бранислава Бобанац пред телевизия "Блумбърг". 

"Посещението на Фанън е показателно за интереса на САЩ за енергийното развитие на Източното Средиземноморие. Това е големият акцент на сондажа на Exxon Mobil", който започна днес, обясни Бобанац.

Тя припомни, че през последните седмици президентът на Турция Реджеп Ердоган и няколко турски министри отправиха заплахи и предупреждения към Кипър и международните компании, които участват в енергийната програма на страната.

Турция продължава да настоява, че икономическата зона на Кипър е незаконна. Анкара претендира, че някои блокове попадат в континенталния шелф на Турция, а за други 7, че принадлежат на кипърските турци, коментира Бобанац.

"Блок 10 не попада в нито една от тези категории, като това е една от причините Турция да не препречва пътя на сондажната платформа на Exxon Mobil. По неофициална информация е оказан силен дипломатически натиск върху Турция да не предприема действия срещу САЩ", каза още тя.

Тя цитира енергийни експерти които смятат, че Турция ще засилва вербалната си агресия, но няма да се осмели да действа срещу американската компания. Присъствието на Фанън в Кипър е сигнал към Анкара да не предприема действия.