Това е отново частичен локдаун. Така председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов коментира предложението на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев за нови ограничителни мерки във връзка с нарастването на заразените с COVID-19, предаде БТА. Той сподели опасността от нова вълна на безработица.

Темата беше коментирана на среща в парламента на БСП с туристическия бранш във връзка с актуализацията на държавния бюджет.

Алибегов посочи, че се предлага хотелите да обслужват само с румсървиз и работа на заведения на закрито на 50 процента само срещу предоставяне на ваксинационен паспорт, което, по думите му, е и противоконституционно. Ако това се изпълни, около 700-800 хиляди остават без работа и на улицата, коментира той пред журналисти.

Алибегов отбеляза, че нямат право да проверяват лични данни на хората.

"Когато дойдете в заведение, ние не можем да установим вашия сертификат, нямаме право да го искаме, дали е истински, не е ли истински, дали сте ваксинирани, или не", посочи Алибегов.

Ще протестираме, ако се наложи, заяви пред журналисти председателят на Българската асоциация на заведенията. Този път целият туризъм е обединен - и хотелиери, и ресторантьори. Така че ние сме заявили стачна готовност, до два дни ще дадем една обща пресконференция в БТА, но в никакъв случай няма позволим това да се случи отново, допълни той.

Алибегов коментира, че самият доц. Кунчев се е съгласил на среща с бизнеса и Министерството на здравеопазването, че мярката да се работи само с ваксинирани в заведенията на закрито е неприложима в България в момента при 18 процента ваксинация, от която повече от 50 процента на 70+ хора, и сега го предлага като "пореден пиар ход".

В момента сме единствената страна в Европа, която не подпомага туристическия бизнес с нищо, коментира Ричард Алибегов.

От туристическия бранш изразиха притеснение, че дори при евентуална актуализация на бюджета няма разписани мерки за хотелиерство и ресторантьорство и като цяло в бюджета няма предвидени пари за антикризисни мерки за затворени или ограничени бизнеси, има само за мярката "60 на 40", която е за заетите и само когато бизнесът работи.

Малко по-рано здравното министерство публикува доклад на доц. Ангел Кунчев, според който трябва да се преустанови и работата на нощни заведения, игрални зали и казина. Алтернативен вариант е работа до 50 на сто от капацитета на обекта само за лица, притежатели на зелен (санитарен) паспорт и при 100 процента наличие на зелен паспорт от персонала.

Предлага се още преустановяване на работата на закрито на заведения за хранене; допуска се обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса и при ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа.

Разрешена е доставка по домовете. Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50 на сто от капацитета на обекта само за лица, притежатели на зелен (санитарен) паспорт и при 100 процента наличие на зелен паспорт от персонала.

Друго предложение в доклада е да се преустанови и работата на закрито на прилежащите към местата за настаняване заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма за лица, които не са гости. Същите обслужват само гости на местата за настаняване по възможност чрез рум сървиз или при спазване на изискванията за работа при обслужване и при спазване на въведените изисквания и ограничения за конкретния обект, но не повече от 50 на сто от капацитета на заведението.