Еърбъс (Airbus) обяви днес временно спиране на прoизводството си за четири дни във Франция и Испания, предаде Франс прес. Това е времето, необходимо на самолетостроителя, за да приложи стриктни условия за безопасност, гарантиращи здравето на служителите на фона на епидемията от коронавируса.

Времето ще е достатъчно, за да въведем мерки за хигиена, отделяне на служителите на необходимото разстояние и почистване, които ще осигурят безопасността и здравето на служителите. Това се посочва в комюнике на групата и се уточнява, че ще се увеличи в рамките на възможното работата от вкъщи.

Тези действия се вписват в мерките за карантина, постановени от испанското и френското правителство в опит да се спре разпространението на епидемията. Във Франция придвижванията от дома до работното място са разрешени, само когато не е възможно да се работи дистанционно.

Испания е втората най-засегната страна в Европа с 9191 заразени, от които 309 смъртни случая и правителството предупреди, че има риск карантината за населението да продължи дълго.

Самолетостроителят работи с клиентите и доставчиците си, за да сведе до минимум влиянието на това решение върху операциите на компанията, сочи комюникето.

Един от синдикатите на групата - Форс увриер (Force Ouvriere) призова вчера в комюнике за пълна изолация, за да се предпазят персоналът и френската промишленост.

Във Франция за Еърбъс работят 48 000 души, като А320 и самолетите на дълги разстояния А330, А350 и А380 се сглобяват основно в Тулуза, а хеликоптерите - в Маринян. Самолетостроителят разполага и със заводи в района на Париж - Сен Назер и Нант.

В Испания за Еърбъс работят 2700 служители в Хетафе, Толедо, Албасете, а в завода в Севиля се сглобяват военнотранспортни самолети, сред които А400М.

Едни от най-големите компании, най-вече в автомобилостроенето, вече предприеха мерки за ограничаване или спиране на производството, припомня АФП.