"За тази и следващата година ще изхарчим с 10 млрд. повече отколкото ще спечелим. Това е един огромен дефицит за страната ни, той се покрива със заеми и даже най-големият проблем не е в този размер на дефицита, а е това как се формира той", това прогнозира пред БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

По думите му голяма част от този дефицит се формира за сметка на "хаотични плащания в социалната сфера, не добре насочени". Няма средства за подкрепа на икономиката, която да спечели и върне тези пари, каза Велев.

Като пример той посочи помощите за деца, които се дават независимо от имущественото състояние на семействата.

"Защо хора с доходи от 3 000 и над 3000 лв. да се прахосват тези пари, които няма да решат проблемите дали децата им ще учат с тази добавка или без тази добавка", възмущава се председателят на АИКБ.

По думите му социалните плащания трябва да бъдат много добре насочени, така че да има ефикасност на тези разходи.

"Близо 4 млн. се дават повече, защото няма имуществен и подоходен тест за родителите. С тази сума можеха да се решат няколко проблема. Да се изземват по-малко средства чрез болнични, защото предприятията продължават да плащат първите три дни болнични, въпреки че са осигурили работниците си за тези случаи", каза още Велев.

"Аз смятам, че за следващата година това, което се предвижда в бюджета - около 4,4 млрд. лв. повече като разходи, ще даде допълнителна глътка въздух както по отношение на заплатите, 1,2 млрд. отиват за персонал, в образованието има 820 млн. повече, в здравеопазването 680 млн. и най-много има функцията социално осигуряване, подпомагане и грижи около 2,3 млрд. повече от тазгодишните, които и без това не бяха малко, добър бюджет наистина", заяви пък президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му всички държави-членки на ЕС смятат, че в условията на икономическа криза, в която се намираме и спада на брутния продукт, макар и с ограничен темп в България, с добра прогноза, която прави финансовото министерство, трябва някой да компенсира намаленото потребление на бизнеса и това е единствено правителството и съответно частните субекти.

"Това е на макрониво единствената възможна формула, за да възстановим равенството", каза Димитров.