Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ заедно с други работодателски организации ще поиска срещи с ръководствата на парламентарните групи и с премиера, както и с ръководствата на икономическата, на социалната и на бюджетната комисия в Народното събрание във връзка с оповестените вчера - 14 ноември, намерения на управляващата коалиция за промени в Законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ е на мнение, че при евентуална среща между правителството и синдикатите следва да участват и работодателите, които са пряко засегнати от процесите, които са свързани с промените за изплащането на болнични. Това става става известно от становища на АИКБ и БТПП, предаде БТА.

Бизнесът не иска да плаща нито един ден болничен

От АИКБ подкрепят предложението първият ден от болничните да не се заплаща. Вярваме, че анонсираното решение на коалиционния съвет, макар и недостатъчно радикално, ще има положително и дисциплиниращо отражение върху обема на злоупотребите с болнични листове и върху ръста на доходите на работещите и незлоупотребяващи с болнични работници и служители, се посочва в становището на АИКБ. Принципното становище на БТПП, а и на всички организации на работодателите е, че не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични, се посочва в становището на работодателската организация. От Палатата обаче смятат, че неизплащането на първия ден от болничния е важна мярка по пътя към усъвършенстване на цялостната дейност във връзка с тях.

Да се вдигне ли минималната пенсия

От АИКБ са категорично против увеличението на минималната пенсия с различен процент от общото увеличение на пенсиите. Винаги сме отстоявали позицията за обвързаност на осигурителния принос на конкретния човек с размера на неговата пенсия, се посочва в становището на организацията. От БТПП смятат, че първо трябва да се осигурят средства, защото е огромен броят на хората, на които трябва да се увеличи пенсията. Освен това трябва да се обърне сериозно внимание на приближаването на разликата между реалните пенсии за трудов стаж и възраст и тези пенсии, които се изплащат, без да са направени необходимите осигурителни вноски през годините. По този начин се дестимулира пенсионното осигуряване на гражданите, особено на тези, които се самоосигуряват, смятат от Палатата. От там смятат още, че трябва да се премине от допълване на бюджета на НОИ от хазната към вноски от страна работещите и работодателя и в публичната сфера. Според БТПП моментът за въвеждането им заедно с увеличаването на заплатите би бил подходящ.

АИКБ изразява своята подкрепа по предложението за задължително посещаване на детска градина и поемане на разходите за това от държавата. БТПП посочва, че предложението за изграждане допълнителни детски градини е част от предложенията по последните промени в държавния бюджет, които следва да бъдат подкрепени безусловно.