Международната рейтингова агенция Фич потвърди кредитния рейтинг на Румъния на ниво BBB- (лат.букви), но промени перспективата му от стабилна на отрицателна на фона на ефектите от пандемията от COVID-19 върху икономиката и финансите на страната, съобщи телевизия Диджи24 и БТА.

Фич очаква безработицата в Румъния да се удвои през 2020 г. спрямо предишната година, достигайки 8 процента спрямо историческия минимум от 3,9 процента през 2019 г. Това ще бъде най-големият растеж, отчетен в рамките на една година, отбелязва рейтинговата агенция.

Икономиката на страната ще се свие с близо 6 процента през 2020 г., а бюджетният дефицит ще достигне 8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) в резултат на спадането на приходите и повишаването на разходи в мнозинството от секторите на икономиката, прогнозират анализаторите на Фич.

Прогнозата на международната агенция е дори по-песимистична от тази на финансовия министър Флорин Къцу, който заяви, че очаква дефицитът да достигне 6,7 процента от БВП, отбелязва Диджи24.