Вълна от Африканска чума по свинете (АЧС) тази година е заличила поне 20 процента от стадата в Северен Китай, информира Ройтерс, позовавайки се на източници от сектора и анализатори.

Епидемията увеличи очакванията за загуби и породи страхове, че могат да бъдат засегнати и южните части на страната.

Според анализатори мащабът на новата вълна през първото тримесечие на 2021-а, след над едногодишен спад на случаите, е сигнал за сериозен удар върху усилията на Китай да възстанови свинските стада от предишната епидемия. Тя започна през август 2018 година и тогава за година страната загуби 50 процента от свинете си, припомня БТА. Разпространението на болестта се забави в края на 2019 година, през която броят на прасетата намаля, а големите производители се заеха да ограничат епидемията, отделяйки в ранен етап заразените животни от стадата.

Необичайно студената зима, живеещите натясно животни и нови щамове на АЧС обаче провокираха нова вълна в североизтока, Северен Китай и провинция Хенан, която е третата по производство на свинско в страната.

Фермерите от Хенан са загубили между 20 и 30 процента от свинете майки и щетите могат да са необратими, сочи експертен доклад.

Според консултантска компания от Пекин стадата свине в Северен Китай през март са намалели с между 25 и 30 процента спрямо февруари.

"Сякаш 2018 и 2019 година се повтарят", отбелязва източник от бранша.

Сигурността на хранителните доставки е чувствителна тема в Китай и властите са потвърдили само няколко огнища на АЧС от началото на епидемията. Според множество източници обаче ситуацията е по-тежка, отколкото показат официалните данни.