Хранителната несигурност засяга 80 процента от домакинствата във Венецуела, която е изправена пред тежка икономическа криза, хиперинфлация и недостиг на стоки от първа необходимост. Това се посочва в проучване на трите основни университета в страната, цитирано от Франс прес.

"През последните 3 години бедността във всичките й форми се е увеличила с 10 процента и е засегнала през 2018 година половината от домакинствата (51 процента), докато 80 процента са застрашени от хранителна несигурност заради липсата на средства за закупуването на храна", каза Анитза Фрейтез, която е един от авторите това "проучване за условията на живот" във Венецуела.

Проучването е осъществено от Католическия университет "Андрес Белйо", Централния университет на Венецуела и университета "Симон Боливар" и бе представено вчера в Каракас.

За ООН "хранителната сигурност" предполага да имаш "във всеки един момент физическата, социалната и икономическата възможност да си доставиш достатъчно хранителна и здравословна храна "

По отношение на образованието само половината от децата и младежите във Венецуела ходят редовно на училище. Сред причините за това продължително и често отсъствие се цитират липсата на вода (28 процента), на храна (22 процента), на транспорт (17 процента), на електричество (15 процента) и липсата на храна в училище (13 процента).

Според същото проучване 23 процента от домакинствата нямат течаща вода, а на 25 процента редовно спира токът по няколко часа.

Освен икономическата криза Венецуела страда и от тежка политическа криза: председателят на венецуелския парламент и ръководител на опозицията Хуан Гуаидо се провъзгласи за действащ президент на страната, като получи подкрепата на около 50 страни срещу действащия президент Николас Мадуро