Икономическото доверие в еврозоната се влошава за осми пореден месец през август, повлияно от слабия оптимизъм в индустрията и услугите, сочи месечното проучване на Европейската комисия, публикувано днес.

Проучването на Комисията показва, че индикаторът за икономическо доверие в 19-те страни от зоната с единна валута е спаднал до 111,6 пункта през август от 112,1 през юли, продължавайки негативната тенденция след отбелязания връх от нивото от 115,2 пункта през декември, съобщава Ройтерс, цитиран от Инвестор.

Влошаването на доверието през август се случва успоредно със спад на показателя за индустрията - до 5,5 пункта от 5,8 пункта предишния месец, макар че очакванията за производството са се възстановили след понижението през юли.

Позициите по текущите поръчки като цяло и запасите от произведени продукти се влошават, както и оценката за износа на поръчките.

Проучването миналия месец предполагаше, че търговското напрежение между Европейския съюз и САЩ, което доведе до налагането на американски мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа през юни, както и до заплаха за нови мита върху автомобили от ЕС, е повлияло върху настроенията.

Двете страни обаче след това се договориха да развият търговските си отношения. Митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий от ЕС останаха в сила, но заплахата за същите действия срещу европейските автомобили се смекчи.

Доверието в сферата на услугите, които генерират над две трети от брутния вътрешен продукт на еврозоната, се е влошило до 14,7 пункта от 15,3 пункта през юли, като най-зле са очакванията за перспективите пред търсенето.