66% от територията на страната до края на годината ще има кадастралната карта. Това съобщи за "Монитор" зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, преди началото на конференция, посветена на географските информационни системи.

Той уточни, че в урбанизираните територии делът на покритието с кадастър е много по-високо, а в малките - по-ниско, защото там гражданският оборот е по-слаб. "До края на следващата година обаче 96% от площта на България ще е с кадастрална карта. В София остава единствено да се приеме планът на район "Студентски", уточни той.

По думите му причина за забавянето е връщането на картата от областния управител на столицата. "Вече процедурата е на финала и в най-скоро време всичко трябва да е готово", уточни зам.-министърът.

Относно трасетата на транспортната инфраструктура и бъдещите магистрали Йовев поясни, че по протежение на жп линиите почти всичко е готово. "По шосетата и бъдещите магистрали работата се затруднява от фактически грешки допуснати при земеразделянето, но за решаването на проблема се работи непрекъснато", обясни Йовев.