Приетото на първо четене допълнение в Закона за задълженията и договорите е първата стъпка в решаването на проблема "вечен длъжник", който засяга стотици хиляди граждани. Това обясни в Сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Милен Михов.

"600 000 българи не могат да обслужват своите задължения.Този процент няма да намалява след изпитанията, свързани с пандемията от коронавирус", смята Михов.

По думите му, България е единствената държава, в която гражданите не могат да се освободят от своите задължения, породени от обстоятелства, поставили ги в състояние на неплатежоспособност.

"Това е законодателна инициатива в защита на коректните платци", каза още Михов.

Със законодателните промени и кредиторите ще са задължени да искат определени гаранции и да бъдат по-стриктни в раздаването на кредити, допълни депутатът.

Промените предвиждат въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност на частните задължения на физическите лица. Така хората, които не могат да си платят задълженията, ще могат да започнат процедура по обявяване на фалит и да се освободят от задълженията си след изтичането на определения период от време. Не се променя и действащия режим за 3- и 5-годишна давность длъжниците ще могат да се възползват от нея. Според вносителите на промените са от ПГ на "Обединени патриоти" интересите на кредиторите също са защитени, защото срокът е достатъчно дълъг, за да могат да си съберат вземанията.

Михов коментира и протестите с искане за оставка на кабинета и предсрочни избори.

"Смятам, че предсрочните избори са малко несъстоятелни от чисто времево измерение - каква е разликата дали март или декември ще отидем на избори? На практика, от септември - след месец и половина, започват едни определени процедури за предизборната кампания", обясни Михов.

Предстоят важни решения за страната, лаконичен беше той по въпроса за готвените промени в състава на правителството.