Инфлацията в еврозоната достигна до най-високите си нива от близо шест години насам, тласкана до голяма степен от високите цени на енергията.

По данни на европейската статистическа служба Евростат тя е достигнала стойност от 2,2% през октомври, което е минимален ръст спрямо 2,1% месец по-рано.

Данните за октомври са най-високите от декември 2012 г. насам, когато инфлацията също достигна 2,2%. Последният път, когато ръстът на цените беше по-голям, бе октомври 2012 г. - 2,5%, съобщава агенция Associated Press.

Основната причина за скока през последните месеци е повишаването на цените на енергията и най-вече на петрола. През октомври цените на енергията са отбелязали скок от 10,6% спрямо 9,5% през септември, съобщават от Евростат. Веднага след тях застават храните, алкохола и тютюневите изделия с ръст от 2,2% спрямо 2,6% месец по-рано. По значително е и увеличението в сектора на услугите, който през октомври е 1,5%.

Скорошното понижение на цените на петрола може да означава, че се задава забавяне на ръста на цените през идните месеци.

И макар основната стойност на инфлацията да е над целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от малко под 2%, законодатели изразиха притеснение от задържащото се слабо покачване на основните цени. В резултат не се очаква скоро да бъдат повишени лихвените проценти от свръхниските им нива, въпреки че ЕЦБ се готви да приключи програмата си за изкупуване на облигации.