Британските власти не знаят как са били използвани и къде се намират банкноти на стойност 50 милиарда лири, алармират местни депутати, цитирани от Франс прес. Те изразяват възмущение от безразличието на британската централна банка към тези изчезнали пари.

В Обединеното кралство, както и в други стани по света, тегленето на пари в брой от частни лица се увеличи от началото на пандемията от коронавирус, докато плащанията с банкноти и монети значително са намалели.

Банк ъв Ингланд (Bank of England) смята, че между 20 и 24 процента от издадените банкноти се използват за трансакции в брой, но това означава, че 50 милиарда лири (55,65 милиарда евро) са в неизвестност или употребата им не е известна, посочва в свой доклад комисията по държавни финанси към парламента.

Според комисията съществуват последствия за политиката и бюджета, ако такава голяма сума банкноти се използва за незаконни цели.

От началото на здравната криза централната банка неколкократно коментира парадокса с увеличението на сумите в обращение и намаляването на използваните пари в брой. Коментарите й бяха насочени главно към обяснения за работата й по разработка на дигитална валута, контролирана от институцията.

Банката е на мнение, че увеличението на парите в обращение се дължи от стремежа на хората да разполагат с големи суми в случай на необходимост.