Новата германска федерална компания за магистралите призова за повече пари за обновяване на автомагистрали, предаде ДПА.

"Около 3000 моста са в неадекватно и незадоволително състояние", заяви управляващият директор на Аутобан (Autobahn GmbH) Щефан Кренц пред неделното издание на в. "Велт". Това е над 10 процента от общо около 27 000 магистрални моста.

Кренц поиска допълнителни средства, както и промяна в закона за планиране.

"Нуждаем се от доста повече пари за обновяването на мостове по магистрали", посочи той и припомни, че, за момента са налични около 1 милиард евро годишно.

Според него разнебитена инфраструктура има из цялата страна. "Оценката на състоянието на мостовете досега е била въпрос на федералните провинции - тя се е правела по различен начин", уточни той.

Като цяло, по думите му, има разделение изток-запад. На изток много мостове са по-нови, а на запад състоянието им често пъти е по-лошо.

От януари компанията отговаря за планирането, строителството и експлоатацията на всички магистрали в Германия. Преди това те принадлежаха на федералното правителство, докато строителството и експлоатацията бяха отговорност на 16-те федерални провинции, припомня ДПА.